Sarjiskone.fi Sarjiskone on ilmainen verkkosovellus, jolla voit tehdä, tallentaa ja jakaa oman sarjakuvasi. Oppimateriaalit opastavat sarjakuvan tekniikkaan ja tekijänoikeuksiin. Tehtävävinkkien avulla saat ideoita sarjakuvan hyödyntämiseen eri oppiaineissa. www.sarjiskone.fi

Sarjakuva opetuksessa ja oppiaineissa Sarjakuva on hyvä väline kaikkiin oppiaineisiin. Sarjakuvalla voit tutustua omaan itseesi: kuka minä olen, mitä minä haluan? Sarjakuvahahmo on usein tekijänsä peili. Tehtävävinkkejä Aakkoset alkuopetuksessa Sarjakuvalla voit harjoitella kirjaimia. Mitkä asiat alkavat A:lla? Kuvaa tai piirrä sarjakuva, jossa on vain A:lla alkavia asioita: aurinko, Arttu, apina, auto. Kerro sanoin, mitä sarjakuvassa tapahtuu. Tutustutaan! Millainen sarjakuvahahmo olisit? Piirrä sarjakuvahahmo, joka kuvaa itseäsi. Kirjoita puhekuplaan viesti, jonka hahmosi haluaa muille kertoa. Esimerkiksi ”Aamuisin olen kamalan kärttyinen”.

Sarjakuvan avulla on helppo käsitellä eri aiheita painovoimasta historiaan tai maantietoon. Kuvan ja tekstin yhdistelmä jää mieleen paremmin. Sarjakuva tukee monipuolisesti erilaisia oppijoita. Sarkasmia vai ironiaa? Vaikeat käsitteet, sijamuodot, sanonnat tai murteen sananparret jäävät mieleen paremmin, kun tekstiä tukemaan tehdään myös kuvaa. Esimerkiksi mitä eroa on sarkasmilla ja ironialla? Piirrä tai kuvaa kuvapari, jossa sama tilanne kääntyy ironiasta sarkasmiksi tai päinvastoin.

Arvoituksia ja yhtälöitä Harjoita älynystyröitä keksimällä ja ratkaisemalla sarjakuva-arvoituksia. Ne voivat perustua esimerkiksi omaan kokemukseesi kuumana kesäpäivänä... Historiaa ja sarjakuvia Tutustu yhteen historialliseen merkkihenkilöön. Mikä tapaus henkilön elämässä jäi mieleesi? Kerro sarjakuvalla tapauksesta jotakin sellaista, jota historioitsijat eivät tiedä. Esimerkiksi miksi Napoleon Saint Helenan saarella seisoi iltaisin katsellen merelle?

Ohjeet ja reseptit Tee kuvallinen ohje yksinkertaisesta toiminnasta. Mieti esimerkiksi, mitä nenää niistäessä tapahtuu. Millaisen käyttöohjeen keksit nenäliinalle? Ruokareseptiin kannattaa kuvata herkulliset ja havainnolliset työvaihekuvat!

Kun on painavaa sanottavaa, tee seinäsarjakuva! Seinäsarjakuva on lyhyt tarina, joka kopioidaan ja tulostetaan isoon kokoon julkaistavaksi seinällä tai ilmoitustaululla. Seinäsarjakuva syntyy yleensä ruohonjuuritason tarinoista, paikallisin voimin ja Kerro siitä, mikä on tärkeää Seinäsarjakuvan voi tehdä mistä aiheesta tahansa. Sellaisesta, josta tekijällä on mielipide ja sanottavaa. Tarinan voi kertoa paikallisella kielellä tai murteella, silloin se puhuttelee vastaanottajaa ja on uskottavampi. Mistä aiheesta teet seinäsarjakuvan? Mieti, mikä mielestäsi on tärkeä asia jaettavaksi. Haluatko opettaa, kertoa mielipiteesi tai vaikuttaa johonkin asiaan? Mikä on sarjakuvasi tärkein sanoma? Syö monipuolisesti, älä kiusaa, suvaitse erilaisuutta, kaikki ovat tasa-arvoisia vai eläinten oikeudet? Julkaise sarjakuvasi luvallisella seinällä tai ilmoitustaululla !

paikallisista aiheista. Seinäsarjakuvien tarinat liittyvät usein valistustyöhön ja tiedon tai mielipiteiden välittämiseen. www.worldcomics.fi Lue lisää seinäsarjakuvasta: Kuva ja teksti yhdessä välittävät tietoa paremmin kuin pelkkä teksti.

Sarjakuvan lukeminen ja tekeminen kehittää ...lukutaitoa. Monet meistä ovat oppineet lukemaan sarjakuvien avulla. Sarjakuvalla voi kertoa asioita myös silloin, kun kieli on vieras tai sitä ei vielä hallitse hyvin. ...kirjoittamisen taitoa. Sarjakuvan tekstimuoto on yleensä lyhyttä ja ytimekästä. Tarina täytyy osata tiivistää oleelliseen, juonta eteenpäin vievään tekstiin. Lyhyt tekstimuoto ohjaa myös keksimään kielikuvia ja värittämään kieltä rikkaammaksi. Aku Ankka on siitä hyvä esimerkki. ...piirtämisen ja kuvalla kertomisen taitoa. Piirtämisen kynnys on matala myös niille, jotka eivät koe piirtämistä omaksi lajikseen. Toisaalta se kannustaa kehittymään piirtäjänä. Esimerkiksi manga-sarjakuvalle on tyypillistä rikas ja taidokas piirrostyyli, voimakkaat perspektiivit ja jännät kuvakulmat. ...tarinan kertomisen taitoa ja mielikuvitusta. Mielikuvitus on ihmiselle oleellinen voimavara. Kaikki yhteiskuntaa eteenpäin vievät keksinnöt ovat hyvän kuvittelutaidon tuotetta, kykyä kuvitella ja kysyä: mitä jos olisikin toisin? Sarjiskoneen videotutoriaali verkossa: www.vimeo.com/aikakauslehtiopinnoissa/sarjiskone Aikakauslehti opinnoissa -Facebook-ryhmä: www.facebook.com/groups/aikakauslehtiopinnoissa Aikakauslehti opinnoissa -oppimateriaalit: www.aikakauslehdet.fi/opinnoissa